[vc_urip_tab_container agen_img=”1675″ color=”rgba(255,255,255,0.01)” heading=”ΓΙΑΤΙ Ofire+” sectionid=”Features”][vc_urip_tab_item iconone=”question” headingone=”Το πρόβλημα” descriptionone=”Οι πυρκαγιές υπαίθρου αποτελούν μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και στην οικονομία, καθώς προκαλούν σημαντικές απώλειες, όπως η καταστροφή υποδομών, η διακοπή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και η οριζόντια υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος ενώ έχουν και σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις (π.χ. πλημμύρες μετά από πυρκαγιά). Πρωτίστως όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες πέρα από το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος υπάρχει και απώλεια ανθρώπινων ζωών με τελευταίο παράδειγμα και τραγικό ορόσημο τη πυρκαγιά στο Ν. Βουτζά και στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους. Το πρόβλημα των πυρκαγιών υπαίθρου είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου που απαντώνται παραπλήσιες κλιματολογικές συνθήκες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) στην Ευρώπη, το 2017, εκδηλώθηκαν 79.863 καταγεγραμμένες πυρκαγιές υπαίθρου, οι οποίες έκαψαν 2.520.159 εκτάρια δασικής ή αγροτικής γης. Μόνο στην Ελλάδα, το 2017 καταγράφηκαν 1.083 πυρκαγιές υπαίθρου με αντίστοιχα 13.393 εκτάρια καμένης έκτασης. Η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι θα επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, καθώς θα προκαλέσει αύξηση της διάρκειας των θερμών εποχών (αντιπυρική περίοδος) με παράλληλη αύξηση των περιόδων ξηρασίας και των καυσώνων κατά τη διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα περισσότερες και μεγαλύτερης έντασης πυρκαγιές. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας τουριστικών και πολιτισμικών υποδομών που γειτνιάζουν με δασικές ή αγροτικές εκτάσεις.” headingtwo=”Επιστημονικές μέθοδοι” descriptiontwo=”Για να επιτευχθεί ο σκοπός του συστήματος, χρησιμοποιούνται επιστημονικά (μοντέλα καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές παράμετροι, προσομοίωση της συμπεριφοράς του πυρικού συμβάντος), επιχειρησιακά (θέση χρηστών, σημεία συγκέντρωσης, σημεία ελέγχου, πυρ. κρουνοί) και διαχειριστικά (δρόμοι, μονοπάτια κ.α.) δεδομένα.” headingthree=”Αξία Συστήματος” descriptionthree=”Η αξία του συστήματος είναι ότι μετατρέπει τη πληροφορία σε γνώση και υποστηρίζει την αποτελεσματική δράση. Συγκεκριμένα, παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία σε ένα διαχειριστή για να συντονίσει και να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης σε μία ενδεχόμενη κρίση ως εκ τούτου συμβάλλει εν γένει στην τόνωση του αισθήματος ασφάλειας.
Μία παράμετρος που αυξάνει την αξία του συστήματος και επεκτείνει τη λειτουργία του είναι το άμεσο κανάλι αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του διαχειριστή και του χρήστη το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει, πέρα από τη βασική λειτουργικότητα που περιγράφεται παρακάτω, την ανάγκη επικοινωνίας του διαχειριστή για άλλες προωθητικές ενέργειες με συναφή αντικείμενο (π.χ. οίκο-τουριστικούς περιπάτους) ή για γενικού τύπου ανακοινώσεις, οδηγίες προφύλαξης και πρόληψης κ.ο.κ. Από τη πλευρά του χρήστη, ο σύνδεσμος επικοινωνίας μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμος και κρίσιμος σε περιπτώσεις ευπαθών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι, ειδικές ομάδες πληθυσμού).” headingfour=”Δεδομένα” descriptionfour=”1. Tα ημερήσια μετεωρολογικά δεδομένα (από επιστημονικά μοντέλα) για θερμοκρασία, υγρασία, βροχόπτωση, κατεύθυνση και ένταση ανέμου. Τα δεδομένα είναι ωριαία και παρέχονται για τις επόμενες 24 ώρες (πρόγνωση). Όπου στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν εγκατεστημένοι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, χρησιμοποιούνται οι δικές τους μετρήσεις για μεγαλύτερη ακρίβεια και εγκυρότητα.
2. Tον ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητας έναρξης πυρκαγιάς (FWI) και σχετικές οδηγίες βάσει του δείκτη.
3. Tην καύσιμη ύλη εντός της περιοχής εφαρμογής. Η καύσιμη ύλη προκύπτει από την χαρτογράφηση της βλάστησης με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και μεθόδους αντικειμενοστραφούς ανάλυσης εικόνας και φωτοερμηνείας.
4. Tα πυρικά χαρακτηριστικά της βλάστησης βάσει των ημερήσιων καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα παρουσιάζει τη ταχύτητα εξάπλωσης της φλόγας και το ύψος της φλόγας.
5. Tο σημείο έναρξης πυρκαγιάς (σχετική θέση). Αυτό επιτυγχάνεται με 2 τρόπους:
◦ με την ανάλυση και οπτικοποίηση tweet του Π.Σ. που αφορούν την περιοχή εφαρμογής
◦ με την επεξεργασία και οπτικοποίηση σημάτων (hot spots) από τον δορυφορικό αισθητήρα SEVIRI των δορυφόρων της EUMETSAT.
6. Tη συμπεριφορά της φωτιάς από το σημείο έναρξης και για συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση προσομοίωσης η οποία λαμβάνει υπόψη στους υπολογισμούς της α) τη καύσιμη ύλη και τα πυρικά χαρακτηριστικά της και β) το ανάγλυφο (υψόμετρο, κλίσεις, προσανατολισμός” linksix=”http://” icontwo=”search” iconthree=”bar-graph-2″ iconfour=”database” linktwo=”http://”][/vc_urip_tab_container]